Geschiedenis

De club is ontstaan in het voorjaar van 1970 toen enkele vrienden er na een paar zondagen fietsen besloten na aankomst om een wielertoeristenclub op te richten. Wat een primeur was in Torhout!

De allereerste sponsor werd Maurits Hollevoet, Joël Pitteljon  werd de secretaris en penningmeester, onze eerste voorzitter was Aureel Declerck.

Op 5 maart 1970 werd de aansluiting bij het toenmalige BWB (= Belgische Wielerbond) een feit, wat nu Wielerbond Vlaanderen noemt. Zo beschikten we over een degelijke verzekering.

Vanaf 1973 werd er voor het eerst een rit ingericht door W.T.C. De Sparrevrienden die de naam “Omloop Der Sparrestede” kreeg. Later volgde dan de rit “Audax Brevet” die beter bekend was onder de naam “Torhout – Sint-Omer – Torhout” die maar liefst 200km op de teller telde. Deze rit was één van de zwaarste ritten van West-Vlaanderen. In deze rit zaten een aantal beklimmingen  waar je U kan tegen zeggen, zoals: Rode berg, Zwarte berg (2x), Monte berg, Scherpe berg, Schomminkel, Boeschepe berg, Cats berg (2x), Cassel berg (2x), Mont De Recollete, Mont Kokereel, …

De glorie periode beleefde de club in de jaren ’70  – ’85 waar er verscheidene grote evenementen plaatsvonden, zoals: 5 Landentocht, Parijs – Brest – Parijs, Ronde van Schotland, Brevet van de Alpen, 1000km met beklimmingen van zéér gekende Cols uit de Ronde van Frankrijk, zoals:  Col Izoard, Col de Vars, Col d’Allos, Col de Restefond, Col de Bonnette, Alpe d’Hues, Col de Galibier, Col de Noyer, …

Ook werd er deelgenomen aan Parijs – Roubaix en talrijke diagonalen en driehoeken, zoals: De Panne – Kessenich, Kessenich – Aubange, Aubange – De Panne, Doornik – Visé – Doornik, Driehoek van Brugge, …

Eveneens werd er ook deelgenomen in 1976 aan de monsterrit Parijs -Brest – Parijs met een 6 tal clubleden, daar behaalde de huidige voorzitter zijn Gouden Arend, wellicht de enige Gouden Arend behaald door een wielertoerist in Torhout. In dit jaar haalde zelfs de voorzitter de trofee van sportman van het jaar van stad Torhout.

In het jaar 1975 behaalde de club ook nog eens de trofee van sport verdienste van stad Torhout.

Tevens was de huidige voorzitter van Wielerbond Vlaanderen Recreatie, Henneco André, in de jaren ’85 – ’90 lid van W.T.C. De Sparrevrienden.

 

Momenteel zijn De Sparrevrienden nog een kleine bescheiden club,

die nog plezier hebben bij het fietsen en waar het niet gaat om de snelheid!

Gouden regel: “Samen uit – Samen Thuis”

Gezelligheid is een troef bij ons!

Tot op heden richt De Sparrevrienden nog steeds een aantal proeven in voor wielertoeristen!

Comments are closed.

 • Het Weer

 • Contact

  WTC Sparrevrienden
  Putstraat 1 bus 1
  8820 Torhout

  Voorzitter:
  Danny Van Acker

  vad_express@hotmail.com

 • Over Ons

  Wij mogen met trots zeggen dat wij de oudste wielertoeristenclub zijn van Torhout! Ons clublokaal vindt plaats in eetcafé ‘t Paviljoen, Pastoriestraat 7, 8820 Torhout!